Broj postova: 77 Age: 41 Lokacija: Bitola,Macedonia Registration date: 13.02.2008
Naslov: Maslacak-period branja,nacin uporabe i koristi od njega uto tra 08, 2008 9:25 am
Maslacak (kod nas Gluvarce).Dobro je davati ga Cesljugarima(dali samo njima?).Kada i u kom stadiju rasta maslacka treba brati i ga dati.Vidim kod nas neki maslacci su u fazi cvata,imaju zuti cvat.Hajde molim iskusnije od mene nek objasne kada treba brati maslacke.Nakon sto padne zuti cvat- ostaje vrh (zeleno bijelo mislim da je takve boje)i nakon toga ono bijelo u koje djeca pushu.
Naslov: Re: Maslacak-period branja,nacin uporabe i koristi od njega uto tra 08, 2008 5:09 pm
Ja radim ovako, cim krene mlad maslacak ja dajem one listice. Posle kad procveta dodam i cvet, oni ga cupaju, igraju se ili sta vec, a kod sazri dajem im ono belo sto se deca igraju(to je vrlo bitno seme)
Broj postova: 77 Age: 41 Lokacija: Bitola,Macedonia Registration date: 13.02.2008
Naslov: Re: Maslacak-period branja,nacin uporabe i koristi od njega sri tra 09, 2008 12:06 pm
Ovako me savetovao prijatelj juce.Kad padne zuti cvet maslacka ostane samo glavica koja je kao zatvorena i iz nje viri bijelo sijeme (mislim to je sijeme).Skaricama odreze vrh od sjemena i unutra ostaju samo neke zelene kao tanke iglice.Bez stabiljke samo to daje on svojim cesljugarima.I kod mene gde radim ima puno maslacka a i po neki cesljugar i uistinu ima puno maslacka koje unutra su pojedene.Kad se otvori to biljeo seme maslacak lici noako kao kad se deca igraju.Jucer sam dao cesljugaru maslacak.Mislim da je bio zadovoljan i da je celo popodne i vece pijevao.Pozdrav